7 tips voor smartphone fotografie: Zo word jij de beste fotograaf
woensdag 22 januari 2020
Het is tegenwoordig mogelijk om bijna professionele foto’s te maken met je smartphone. Maar om optimaal gebruik te maken van al die mooie technologie moet je wel weten hoe je je camera-instellingen goed kan gebruiken. In dit artikel geven we 7 tips om met jouw smartphone nog betere foto’s maken!
1. Gebruik een raster
Een van de makkelijkste manieren om je foto’s te verbeteren is door de rasterlijnen van de camera aan te zetten. Deze leggen een reeks lijnen op het scherm die gebaseerd zijn op de “regel van derden” – een fotocompositie-principe waarbij een beeld moet worden opgesplitst in derden, zowel horizontaal als verticaal. Zo verschijnen er in totaal negen delen.
Een foto waarin het aandachtspunt (het onderwerp van de foto) in het midden staat, is meestal niet heel boeiend. Wordt dit aandachtspunt op een van de vier kruisingen geplaatst, dan wordt de foto spannender. Dat maakt smartphone fotografie veel leuker!
- Raster aanzetten op iPhone: Kies bij Instellingen voor Camera en schakel vervolgens de optie Raster in.
- Raster aanzetten op Android: Verschilt per telefoon. Samsung Galaxy: Start de camera, ga naar instellingen, scroll naar beneden en schakel ‘rasterlijnen’ in.
2. Goed focussen
De meeste modern smartphones stellen automatisch scherp. Dit gebeurt aan de hand van het object dat het dichtst bij de camera staat. Maar, soms wil je misschien de camera wel op iets heel anders laten focussen.
Dat kan! En het is heel simpel. Door op het scherm te tikken waar je je camera op wil focussen, zal de camera daar automatisch op scherpstellen. Als je een bewegend object probeert te fotograferen kan het zo zijn dat je een aantal keer moet scherpstellen.
3. Gebruik negatieve ruimte
Negatieve ruimte zijn stukken rond en tussen het onderwerp van de foto. Door meer lege ruimte in een foto op te nemen zal je onderwerp meer opvallen.
Hoe negatieve ruimte eruit ziet? Denk aan lucht, water, een leeg veld of een grote muur. Zie onderstaande voorbeelden voor inspiratie:
4. Zorg voor een uniek perspectief
Een saaie foto is geen interessante foto. Om een foto minder saai te maken kan je een onverwachte hoek gebruiken om in te fotograferen. Het zorgt er ook voor dat het beeld opvalt, aangezien de meeste mobiele foto’s ofwel rechtop, of vanuit een vogelperspectief worden genomen.
Hoe je dat doet? Probeer een foto direct naar boven te nemen, bijvoorbeeld. Speel hierbij met de lucht als negatieve ruimte (zie vorige tip). Zie onderstaande foto’s voor voorbeeld:
5. Speel met reflecties
Wie vindt het niet mooi om een lucht weerspiegeld te zien in het water. Daar is een reden voor: Onze ogen worden namelijk aangetrokken door reflecties. Het is daarom altijd leuk om naar mogelijkheden te zoeken om met reflecties te spelen in foto’s.
Er zijn natuurlijk heel veel plaatsen om reflecties te vinden – grote plassen, spiegels, zonnebrillen of glazen – je kan het zo gek niet bedenken. Probeer het eens!
6. Gebruik lijnen
Lijnen trekken de aandacht van het oog. Ze gebruiken in foto’s kan daarom echt zorgen voor een gevoel van diepte in een beeld.
Lijnen kunnen van alles zijn: De trap, treinsporen, wegen – je vindt ze overal. Ze kunnen recht zijn, maar ook golvend. Door lijnen te gebruiken in je foto wordt je foto gelijk interessanter.
7. Zoom niet in
Wanneer je een foto van een afstand neemt, is het verleidelijk om in te zoomen. Maar het is eigenlijk beter om niet in te zoomen – hierdoor kan de foto korrelig, wazig of pixelachtig lijken. Dit geldt voor alle telefoons, behalve de nieuwe iPhone 11 met meerdere camera’s: Deze kunnen wel de zoom gebruiken zonder kwaliteitsverlies.
Hoe je dan wel je object van dichtbij kan fotograferen? Probeer zelf dichter bij het onderwerp te komen. Op die manier wordt de foto niet van mindere kwaliteit (en kan je misschien ook nog beter zien waar je een foto van neemt).